Zagreb – posjetite hrvatsku metropolu

Svake je godine sve više turista u Zagrebu – provjerite zašto

Stara srednjovjekovna metropola postala je pravi hit za europske turiste iako je glavnim gradom postala tek 1991., osamostaljivanjem hrvatske države. Posjetitelji ostaju zatečeni ugodnom atmosferom grada, brojnim kulturno-povijesnim spomenicima i nevjerojatnom živošću zagrebačkih ulica.

Grad je omeđen rijekom Savom na jugu, te planinom Medvednicom na sjeveru. Upravo je sa svojom kućnom planinom grad intenzivno povezan – malo se koja metropola može pohvaliti sa skijalištem tako blizu centra grada!

Jedan od najljepših zagrebačkih trgova sa zgradom HNK

Jedan od najljepših zagrebačkih trgova sa zgradom HNK

 

Od brojnih zanimljivosti izdvojit ćemo šarmantni glavni Trg bana Jelačića s prvom velikom javnom skulpturom u gradu (ban Jelačić na konju vjerojatno je najfotografiraniji zagrebački motiv) i monumentalnu Katedralu Marijina Uznesenja, jedan od najznačajnijih spomenika crkvenog gotičkog graditeljstva jugoistočno od Alpa. Obavezna je i šetnja povijesnom jezgrom Gornjeg grada s nizom vrlo vrijednih znamenitosti – srednjovjekovnom crkvom sv. Marka, kulom Lotrščak, Kamenitim vratima… Obavezni ritual postalo je i lagano ispijanje kave u Tkalčićevoj ulici, jedinstvenom okupljalištu s najviše kafića i najvećom koncentracijom mladih ljudi, što lokalnih što turista.

Doživljaj grada svakako upotpunite posjetom nekoj od predstava Hrvatskog narodnog kazališta koje će vas zadiviti ne samo svojim kozmopolitskim neobaroknim izgledom, nego i divnom okolicom, a posebno antologijskim Meštrovićevim Zdencem života.

veličanstvena zagrebačka Katedrala

Veličanstvena zagrebačka Katedrala

 

Više o Zagrebu na www.zagreb-touristinfo.hr